REPORTAGE NPORGAAN 2009    
   

1e duifkampioen en 1e hokkampioen Afdeling 3 Oost-Brabant. Het kan snel gaan in de duivensport. Dat bewees Udenaar Dennis Steeghs in 2009. Weliswaar kreeg hij de sport met de paplepel ingegoten, maar eenmaal op eigen benen vanaf 2004 bewees hij in rap tempo over de juiste vaardigheden te beschikken.

 

Uden –  De grote doorbraak kwam in 2009 waarbij hij in afdeling 3-NPO zowel het hokkampioenschap als het 1e duifkampioenschap op de overnacht voor zich opeiste. In vijf jaar tijd naar de absolute top doorstoten op de marathons van het luchtruim mag een formidabele prestatie genoemd worden.

Jarenlang speelde Dennis samen met zijn vader. In eerste instantie was voetbal nog erg belangrijk, totdat hij als 18-jarige een coach trof waar hij niet mee op kon schieten. Vanaf toen werd de duivensport steeds belangrijker en in 1998 werd serieus een start gemaakt met de overnacht. De resultaten waren erg wisselvallig en het was in die tijd dat het voor Dennis duidelijk werd dat een goede kweekbasis uitermate belangrijk is als je wat op wilt bouwen.
In 2004 werd de start als zelfstandig duivencoach gemaakt in de Anjerstraat met een ploeg jongen die destijds op de natour werden gespeeld. Als jaarling werd deze ploeg danig aan de tand gevoeld met twee overnachtingen, Montauban en Bergerac.
Gaandeweg kreeg de ploeg vliegduiven meer gestalte en werd er rustig verder gebouwd aan de kolonie. Het afgelopen seizoen 2009 was dan ook een jaar waarin Dennis constanter vloog als ooi tevoren en natuurlijk was er het geluk van die superduif die een grote rol had in het behalen van het hokkampioenschap van afdeling 3 (puntentelling gelijk aan de nationale kampioenschappen).   

Topper op het hok van Dennis Steeghs afgelopen jaar was natuurlijk zijn geweldige doffer NL06-4051361. Als jaarling werd hij enkel op de vitesse en midfond gespeeld. Op zijn eerste grote opdracht in 2008 was het meteen raak. Van de vlucht Bergerac speelde hij de 146e nationaal tegen 16041 duiven. Van Montauban in hetzelfde jaar kwam hij gewond thuis en werd derhalve niet meer gespeeld.
In 2009 stond er amper maat op zijn prestaties: Mont de Marsan 70e Nationaal van 12031, Montauban 102e nationaal van 18668 duiven en tenslotte 16e nationaal Tarbes tegen 9955 duiven.
Daarmee werd hij 1e duifkampioen afdeling 3 en eindigde bij de nationale kampioenschappen net naast het podium op de vierde stek.

Afstamming van de NL06-4051361:
Vader: 00-2220400 Jan van Engelen, Hedel uit 952237021 Witpen Ruffec (7e Nat. Dax, 94 Nat. Ruffec, 112 Nat. St. Vincent, 182 Nat. Dax) (uit Tarzan Vanbruane x Mini Jac. van der Wegen) x B98-4567632 Gyselbrecht & Zn. Uit Laureaat Barcelona (!e Internat. Barcelona 1995) x Cleopatra Steenhuyse-Vanbruane (dochter 1e internationaal Barcelona 1984).
Moeder: B98-4567544 R. Gyselbrecht & Znn. uit B93-4569088 (uit Marathon A&L van der Wegen x dochter Turbo A&L van der Wegen) x B96-4605726 In-breeding Laureaat (uit Laureaat Barcelona x Dochter Cahors).

Het koppel waar de 361 uit komt gaf al eerder goede nakomelingen, onder andere 04-0456257. Zij heeft als hoogtepunten op haar palmares: 7e Bergerac Zuiderkempen afdeling 3, 46e Montauban Zuiderkempen afdeling 3 en 70e Bergerac Zuiderkempen afdeling 3.

Met de afstamming van de 361 zijn we meteen bij de basis van de duiven van Dennis beland. Deze bestaat uit duiven van Jan van Engelen (Gyselbrecht & Znn en Van der Wegen) rechtstreeks en via Ype Hemstra, duiven rechtstreeks van Barcelonaspecialisten Gyselbrecht & Znn uit Knesselaere. Daarnaast is er nog de lijn van de “18” stamvader bij vader H. Steeghs, een doffer zonder grote namen in zijn stamboom. Deze doffer vloog 13x prijs op evenzoveel overnachtvluchten.  
Ter versterking werden nog duiven aangeschaft bij Gebr. Limburg en Arjan Beens. Daarnaast leverde een gekochte bon van Daan Hopman uit Musselkanaal veel plezier op. Op deze bon kreeg hij 5 duiven mee, waaronder twee kinderen uit de 1e nationaal Ruffec 2005. Voor 2010 staat een ruil met Combinatie Versteegde-Van Dommelen uit Boekel op het programma om het hok nog verder te versterken.
Het is duidelijk dat Dennis niet stil blijft zitten en zich met deze versterkingen definitief een plaats probeert te gaan verwerven tussen de absolute top ion Oost-Brabant en wellicht ook op nationaal vlak.   

Dennis moet enigszins woekeren met de ruimte om al zijn duiven te huisvesten. Er staat een hok van 9,5 meter en in de schuur is ook nog 3,5 meter gereserveerd voor de duiven. Daarop huizen 12 koppels kwekers, 28 koppels oude vliegduiven en 20 koppels jaarlingen. Jongen worden pas na het seizoen gekweekt, omdat er anders geen plek is om ze te huisvesten.
De oude duiven, zowel doffers als duivinnen, worden op weduwschap ingespeeld en krijgen zo hun eerste overnachting voor de kiezen. Daarna worden ze gekoppeld en worden de andere overnachtvluchten op nest afgewerkt.
De jongen die dus pas na het seizoen gekweekt worden, worden in hun geboortejaar enkele keren opgeleerd. Het jaar erop worden ze rustig ingespeeld op enkele midweeksvluchten en mogen dan naar de midfond  en eendaagse fond. Afhankelijk van het weer en hoe ze naar huis komen krijgen ze één of twee overnachtvluchten als jaarling. Een harde leerschool, maar wel een die zijn vruchten lijkt af te werpen.

Met Dennis Steeghs lijkt er in Oost-Brabant een geduchte concurrent bijgekomen te zijn in de strijd om de kampioenschappen op de marathonvluchten. Jong, gedreven maar daarnaast ook nog bescheiden en down to earth.
De prestaties in 2009 scheppen hoge verwachtingen voor 2010, zeker voor de buitenwacht. Dennis blijft er nuchter onder, maar zal zeker proberen om het afgelopen seizoen te evenaren. n seizoen te evenaren.